NYT & Opdateringer
På denne side vil du kunne finde konkrete ændringer eller opdateringer til bogens sider.

OBS NYT 2013: Den 15. december udkom en ny udgave af ISO 12647-2.
Der er en del ændringer. Blandt andet er der nu 8 papirtyper, nu kaldet Print Substrates (PS). Samtidig anbefaler de nu, at der bruges PDF/X.
Der er et afsnit om ikke-periodisk raster (FM-raster).
Der er nu også afvigelsestolerancer angivet i Delta E2000.
Der er i øvrigt også kommet ny udgave af ISO 12647-1 og ISO 12647-3

DOWNLOAD SUPPLEMENTSIDER TIL BOGEN:

RETTELSER OG TILFØJELSER til bogen:

Side 30: Tilføjelse i venstre spalte, oversigt over ISO 12647-standarder, tilføjes "ISO 12647-8 Validation print, directly from digital data" Standard til digitale korrekturprint.

Side 92: FEJL: Jeg har fundet en fejl i bogen, på side 92, spalte to, 3.afsnit: Følgende sætning skal SLETTES: "hvilket betyder, at der skal scannes i 600 spi (samples per inch), da kvalitetsfaktoren på 2 også skal anvendes her."

Side 97: Præcisering Mikkel Valentin Frank, KTS–Medieproduktion, gør opmærksom på følgende: "...Hej Michael
Jeg har med stor interesse læst din nye bog. Det var lige en bog, vi trængte til at få. Der har dog sneget sig en forståelsesfejl ind på side 97 (2.8.2), som jeg lige syntes, jeg ville gøre dig opmærksom på.
UCR anvender man, som du selv beskriver det, for at begrænse den samlede mængde af trykfarve for bl.a. at undgå problemer med afsmitning. Man kan sige, at man altid bør anvende UCR, når man trykker vådt i vådt.
Sådan forholder det sig ikke med GCR. Her anvendes teknikken primært for at stabilisere farver og gråtoner ved delvist at opbygge gråkomponenten af sort i stedet for CMY, for på denne måde bl.a. at sikre mod kulørudsving og give en mere stabil gråbalance. Men det er ikke et must at anvende GCR som det er med UCR, på den anden side ville det normalt være idiotisk ikke at benytte det.
Det er altså ikke et valg i mellem de to teknikker som du skriver: ”...hvorvidt der skal anvendes UCR eller GCR...”.
Det er derfor ikke ”uklart” at ECI anvender både GCR og UCR når de fremstiller deres profiler. Dette skyldes at disse separationsteknikker på ingen måde står i modsætningsforhold til hinanden men nærmere komplementerer hinanden.
At Heidelberg så har valgt, som et alternativ til den klassiske GCR–teknik, at introducerer ”Black Lengh” der er bestemmende for hvor tidligt den sorte sætter ind i billedet og ”Black Width” der styrer hvor neutral/kromatisk kulørerne skal være før funktionen virker, skal nok mere ses som et ønske om at give brugeren øget mulighed for at styre sortgenereringen. Nå… men ellers en rigtig god bog du har skrevet, tillykke..."

Side 101: supplerende oplysninger: I skemaet over PDF/X-filer skal følgende "huller" udfyldes. PDF/X-1 bygger på PDF 1.3, PDF/X-3 fra 2002 bygger på PDF 1.3, PDF/X-4 fra 2007 bygger på PDF 1.4 og PDF/X-4p er udgået.

Side 118: FEJL:
venstre spalte, 6. linje: "note 5" ændres til "note 6"

Side 129: FEJL: formuleringen 65 g/cm2 ændres til 65 g/m2.

Side 163: FEJL: spalte to, lidt over midten. Formuleringen "....har trykt acceptabelt for CMYK...." ændres til "...har trykt acceptabelt for CMK..." OG i Figur 54 skal der være et minus foran cyan b* 50,3 så der står -50,3.

Side 231: RIP-fejl: I uddrag 73, nederste tabel, har rippen udskiftet tegnet "større-end-eller-lig-med" (">") med et spørgsmålstegn ("?"). Samtidig er der forkerte CIELAB-værdier i de fleste b*-værdier, for papiret. Der står enten "?88" eller ">88". DET ER FORKERT. Der skal stå det samme som i den første, nemlig "-5 til 5"